Bu Blogda Ara

8 Ocak 2012 Pazar

ALİ-BEYT 2

29.01. 2010


Elimde bir dergi var.

ALİ-BEYT

Kültür, Fikir ve Tasavvuf Dergisi


Derginin;
İmtiyaz Sahibi : Mehmet Fatih Seydaoğulları

Genel Yayın Yönetmeni ve Editör : Yahya Dertli

Genel Koordinatör : Kurtuluş Kenger

Yazı İşleri Müdürü: Abdurrahim Seydaoğulları

Yayın Kurulu : Mübarek Seydaoğulları / Muhammet İkbal Saylık

Grafik ve Tasarım : Arda Kutay


HABERLEŞME ADRESİ

İpek Mah. İpekyolu Üzr. Seyda Camii Bitişiği

KIZILTEPE / MARDİN

Tel: O 482 313 55 52

*

64 sayfadan oluşan, kuşe kağıda basılmış pırıl pırıl bir dergi. Derginin, 3. Yıl, Ocak  16. Sayısına göz gezdiriyorum.



5. Sayfadaki bir yazı dikkatimi çekiyor.
Etitör Yahya dertli tarafından kaleme alınan yazıyı heyacanla okuyorum.
 
*

Merhaba değerli okuyucular. Hepinizi selamların en güzeliyle selamlıyorum. Bu sayımızda insanların zihnini son derece meşgul eden mes'elelerden biri olan "kader" konusunu işlemeyi uygun gördük. Kader programının ağırlık merkezinde rızık, ecel, irade, ilim… gibi birçok alt başlıklar bulunmaktadır. Bu bakımdan “kader” çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Kader, Allah’ın kullarının müstakbelde yapacağı şeyleri bilerek kişinin siciline not düşmesidir adeta. Bu program kayıtlara uygun olarak ecele kadar devam eder. Ecel, bir manada dünyaya âid programın bitim noktasıdır.

Kader mevzuunda belki acelece bir bilgi olacak ama bilmemiz gereken en mühim husus, Allah’ın kudretini, ilmini ve iradesini daraltmadan kulun davranışlarını ve sorumluluğunu temellendirebilmektir. Bu, birey için önemli olduğu kadar, cemiyet nizamının mükemmel bir surette te'sîs ve ahengi içindir. Kader düşüncesi bu çerçevede daha kolay çözülebilecek bir mesele gibi durmaktadır. Yani her şeyin hazinelerinin AIlâh'da olduğu ve ilâhî bilgiye göre, yâni kader programına uygun bir şekilde gerekli tevzîât yapıldığı, potansiyel enerjinin kesble birlikte fiile dönüştüğü Kur'ân'la sâbittir. Mü'minler, bu maddî farklı durumlarının kendilerine hayır olduğu inancı içinde olmalıdır. Sırlar, hikmetler ve kudret akışlarıyla donanan bu kâinâtta kader programının cereyanı, en saltanatlı kudret nişânelerinden biridir.

Bunun içindir ki hayatımızın sürûr ve huzûru, yazgının iyi anlaşılmasıyla çok önemlidir. Kahır gibi görünen çok hâdiseler vardır ki, neticesi lutuftur. Arkası cennet olan fakîrlik gibi. Lutuf gibi görülen bazı durumlar da vardır ki, neticesi acı bir hüsrandır.

Bütün bu hakîkatler ışığında kader inancı bakımından kulların son derece Hakk'a mütevekkil ve teslîmiyetli olması, iki cihân seâdetine vesîledir. Zîrâ kaderin Hakk tarafından kulun fiiline uygun olarak beşeriyyet yaratılmadan önce yazıldığı gerçeğine binâen insanlar, Allâh'a teslîmiyyet hayatı yaşamalıdırlar ki, takdîr olunmuş programı yaşamanın zevkine ve kadere îmânın tadına erişmiş olsunlar.

Varlığı halkeden Allâh -celle celâlühû-, her mahlûka bir müddet yaşama hakkı vermiş, o zaman içinde kendisine rızıklar tayin buyurmuştur. İnsanın hayatı, nefesleri, lokmaları, kader levhasında tesbit edilmiş, Âdem -aleyhisselâm- zürriyetine kodlanmıştır. "Tedbîrde kusur etme, takdîre bühtân etme!" atasözü, meşhurdur. Allâh -celle celâlühû-, kulunu "irâde, teşebbüs, mükellefiyet, tevekkül, imtihan, sorumluluk" gibi ilâhî kanunlarla mücehhez kılmıştır. Bu kanunların dışına çıkmak, Rabb'e isyan mâhiyetini taşır. Hastalandığımızda doktorlara koştuğumuz, ilaca sarıldığımız; yangın, zelzele gibi âfetler karşısında da sokaklara fırladığımız gibi tehlikelerden korunma, varlıkların yaratılışında meknûz bir temâyüldür.

O halde insanların gayretleri, tedbirleri tehlikelerden korunmak için ilâhî bir emirdir. Kader programına aykırılık değil, bilakis ona hürmet ve ilâhî emre uygun hareket etmektir. Eğer zıddı olsaydı, bunlarla emrolunmamızın mânâ ve hikmeti kalmazdı. Sebepler kanununa riâyetsizlik, isyan ve günahtır. Kur'ân-ı Kerîm'de buyurulur: "İnsana, kendi çalışmasın (ın karşılığın) dan başka bir şey yoktur." (en-Necm, 39)

Sizleri birbirinden faydalı yazılarla baş başa bırakmadan önce yarıyıl tatilinde çocuklarımıza namaz surelerinin tekrarını ve Kur’an-ı Kerim’i bol bol okutturmayı ihmal etmeyelim. Ey Allah’ım bizleri Salih amellere muvaffak eyle! Âmin!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder